Planning

Inhoud

Atleten met lage rugproblemen behandelen is vaak een uitdagende klinische onderneming. Eerst en vooral zijn er een aantal specifieke medische aandoeningen die voornamelijk bij een sportende populatie voorkomen en waar men steeds alert op moet zijn.

Anderzijds komt a-specifieke lage rugpijn ook frequent voor bij atleten. Tijdens het sporten worden vaak aanzienlijke krachten gegenereerd die hun inwerking hebben op de wervelkolom. Bijgevolg moet een atleet over voldoende neuromusculaire controle en kracht beschikken om dit adequaat te kunnen opvangen en het risico op blessures te beperken.

Tijdens deze opleiding wordt er specifiek aandacht besteed aan het klinisch redeneren rond rugklachten bij sporters. We gaan dieper in op enkele belangrijke aandoeningen zoals een spondylolyse, spondylolisthesis en discuspathologie, … Zijn de afwijkingen op beeldvorming bij een sportende populatie niets meer dan toevallige vondsten of zijn ze wel degelijk klinisch relevant en moeten we er dus rekening mee houden in de opbouw van hun oefenprogramma?
In een laatste luik zullen we o.a. aan de hand van enkele casussen dieper ingaan op hoe het oefenprogramma specifiek kan worden aangepast aan de vereisten van de sport, de eventuele pathologie en klinische bevindingen en de zwakke schakels van de atleet.

Docent

Doelgroep

Kinesitherapeuten, sportkinesitherapeuten, manueel therapeuten, osteopaten en (sport)artsen.

Accreditatie

Pro-Q-Kine 14 pt

Prijs

270€, 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

© Copyright 2021 - SmartEducation