Planning

Startdatum
03-06-2021
Locatie
Brussel - Van der Valk
Tijd
09:00 - 17:00 UUR

Inhoud

Schouderpijn die optreedt na een CVA is een veelvoorkomende klacht. Zelfs in de chronische fase van het CVA blijft tot 21% van de patiënten schouderpijn rapporteren. Wanneer je de anatomie en de biomechanica van het schoudergewricht bekijkt, is het niet onlogisch dat ter hoogte van het schoudergewricht pijnproblematieken kunnen ontstaan als gevolg van motorische veranderingen na een CVA (veranderde spiertonus, veranderde spiercoördinatie, veranderde sensoriek, …). Het schoudergewricht is voor zijn optimale werking immers heel erg afhankelijk van een goede spierwerking ter hoogte van het schoudercomplex. Toch is het belangrijk om tijdens de klinische evaluatie in kaart te brengen wat het dominante pijntype is dat de CVA patiënt met schouderpijn ervaart, zodat de behandeling hierop kan afgestemd worden. Zo zal bij een schouderpijn die ontstaat omwille van een veranderde verhouding in de belasting en de belastbaarheid van de schouder een andere behandelaanpak voor de schouderpijn voorop staan dan bij een schouderpijn die een centrale oorsprong kent.

Binnen deze cursus wordt aandacht besteed aan het klinisch onderzoek van de schouder bij personen met schouderpijn na CVA, wordt er dieper ingegaan op wat we kunnen doen om schouderpijn te voorkomen en komen de verschillende aspecten van de behandeling van schouderpijn aan bod. Een belangrijk uitgangspunt voor de behandeling is het hanteren van een persoon-gecentraliseerde aanpak, waarbij de patiënt met schouderklachten centraal staat en benaderd wordt vanuit een biopsychosociaal perspectief.

Tijdens deze cursus worden theoretische en praktische sessies afgewisseld en zal er ook casuïstiek aan bod komen.

Leerdoelen

  • De cursist kan het dominant pijntype bij de patiënt met schouderpijn identificeren bij een persoon met schouderpijn na CVA
  • De cursist kan klinisch redeneren vanuit een biopsychosociaal perspectief bij een persoon met schouderpijn na CVA
  • De cursist kan een klinisch schouderonderzoek uitvoeren in de praktijk bij een persoon met schouderpijn na CVA
  • De cursist kan een behandelingsplan vanuit een persoonscentrale benadering opstellen en uitvoeren bij een persoon met schouderklachten na CVA

Docent

Liesbet De Baets

Prof. dr. Liesbet De Baets behaalde in 2007 haar masterdiploma in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie aan de KU Leuven. In 2015 behaalde ze haar doctoraat aan de Universiteit van Hasselt met een onderzoek naar de bewegings- en spieractivatiepatronen van het schoudercomplex bij personen na een CVA. Ze is momenteel verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel en is lid van de internationale onderzoeksgroep Pain in Motion. Liesbet De Baets geeft vaak lezingen binnen de musculoskeletale pijnproblematiek en doceert binnen het topic schouderpijn na CVA regelmatig in binnen- en buitenland. Liesbet De Baets is voorts bestuurslid en medeoprichter van het Schoudernetwerk Vlaanderen.

Docente Liesbet De Baets zal in deze cursus voor wat betreft het praktijkgedeelte vergezeld worden door een collega die dagdagelijks met deze patiëntenpopulatie aan de slag gaat. Zodoende kunnen we een optimale begeleiding tijdens de praktijksessie garanderen.

Accreditatie

Pro-Q Kine 14ptn

Prijs

270€ excl btw, 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

Extra info

© Copyright 2021 - SmartEducation