Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Revalidatie na gewrichtsprothese van de heup, knie en schouder – Prof. Filip Struyf & dr. Isabel Baert

30 maart, 2018 - 9:00u - 17:00u

volzet
Cursus afgelopen

Revalidatie na gewrichtsprothese van de heup, knie en schouderua

Docenten : Prof. dr. Filip Struyf (UA) & dr. Isabel Baert (UA)

Inhoud : 

Revalidatie na een gewrichtsprothese blijft een grote uitdaging voor zowel zorgverleners als patiënten. Richtlijnen verschillen vaak tussen instellingen, zijn soms weinig specifiek en ontbreken voldoende wetenschappelijke evidentie. Een goede kennis, inzicht en vaardigheden omtrent de revalidatie na het plaatsen van een gewrichtsprothese is echter onmisbaar wanneer je patiënten begeleidt naar een optimaal functioneren en participeren in de maatschappij. De volgende gewrichten komen aan bod in deze cursus: heup, knie en schouder.

Leerdoelen :

– Kennis en inzicht over de actuele pre-operatieve behandelopties bij osteoartrose en mogelijke maatregelen ter preventie van een gewrichtsprothese.
– Kennis en inzicht over de actueel gebruikte chirurgische technieken met betrekking tot schouder-, heup- en knieprotheses.
– Kennis en inzicht over de algemene revalidatieprincipes na het plaatsen van een gewrichtsprothese.
– Kennis, inzicht en vaardigheden over de specifieke revalidatie na een schouder-, heup- en knieprothese.
– Klinisch redeneren in het revalidatieproces na een gewrichtsprothese.

Datum : vrijdag 30 maart 2018 – 9.00-17.00

Doelgroep van de cursus : Kinesitherapeuten, manueel therapeuten, sportkinesitherapeuten, artsen en osteopaten.

Prijs : 250€, 40% korting indien betaling met KMO-Portefeuille

Inbegrepen : Syllabus, lunchbuffet en koffiepauzes.filip_struyf

Filip Struyf is sportkinesitherapeut en docent Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie van de Universiteit Antwerpen. Zijn onderzoeksexpertise ligt op het gebied van het klinisch onderzoek en revalidatie van diverse schouderklachten. Hij is bestuurslid en mede-oprichter van het Schoudernetwerk Zeeland (NL), bestuurslid van de Vlaamse Vereniging Sportgeneeskunde en hoofdredacteur van het Vlaams/Nederlandse tijdschrift Sport en Geneeskunde.

Isabel Baert is manueel therapeute, werkzaam als post-doctoraalisabel-baert onderzoeker in de opleiding Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie van de Universiteit Antwerpen. Zij maakt deel uit van de internationale onderzoeksgroep “Pain in Motion” en haar onderzoeksexpertise ligt met name op de functionele evaluatie van patiënten met osteoartrose vóór en na het plaatsen van een totale gewrichtsprothese en op de rol van een veranderde centrale pijnverwerking.

Gegevens

 • 30 maart, 2018
 • 9:00u - 17:00u
 • 250€

Locatie

 • 'Musculoskeletal Ultrasound' - Marc Schmitz (module 2)

  19 april 2018 - 20 april 2018

  Leuven – Novotel

  Met echografie (Musculo Skeletal Ultrasound) kunnen real-time opnamen gemaakt worden van het bewegingsapparaat. Echografie biedt tegen lage kosten een non-invasieve methode om diagnostische informatie

 • MiniClinic : Thoracic Outlet Syndrome - Koen Schoolmeesters

  21 april 2018 - 09:00u - 13:00u

  Aarschot – Move To Heal

  Deze Miniclinic is een vervolg op de opleiding "Movement Solutions for Thoracic-outlet Impairments" met Mark Comerford die op 2 oktober te Boom werd georganiseerd. Tijdens deze praktijksessie worden d

 • Dry Needling - Top 30 muscles - Adriano Di Giacomo & Florian Wick

  26 april 2018 - 28 april 2018

  Leuven – Novotel

  This 3-day indroductory course covers the foundations of dry needling, the myofascial pain syndrome, trigger points and the clinical highlights of dry needling. The course is a hands on course. Partic

 • Manual Therapy : Manips & more (Lower Body) - Katrien Bartholomeeusen

  08 mei 2018 - 09:00u - 17:00u

  Antwerpen – TPC

  Deze opleiding is een uitgelezen kans voor de manueel therapeut die zijn vaardigheden wil opfrissen en/of verfijnen. Zet je schrap voor 1, 2 of 3 dagen boordevol hands-on skills en klinisch redeneren.

 • 'Strength training and coordination' - Frans Bosch

  17 mei 2018 - 18 mei 2018

  Mechelen – De Nekker

  Tijdens de cursus maakt u kennis met een modern en vernieuwende benadering over motorische controle en krachttraining in sport en revalidatie. Prominent zal de 'Dynamic Systems'-theorie zijn en de ve