< Terug naar cursusaanbod

PhysioVelo : Screening & Prevention - Setting up Prehab for Success

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
23-09-2021
Locatie
Antwerpen - Van der Valk
Tijd
09:00 - 17:00 UUR
Startdatum
24-09-2021
Locatie
Antwerpen - Van der Valk
Tijd
09:00 - 17:00 UUR

Inhoud

Welke waarde geven we aan het screenen van wielrenners, in functie van blessurepreventie, ontwikkelingslijnen en het opstellen van individuele programma’s? Welke protocols kunnen ons hierbij helpen, welke componenten moeten we opnemen in het trainingsmodel en welke effecten willen of kunnen we beogen? Veel vragen, maar deze experten reiken ons de antwoorden aan.

  • Blessurepreventie bij wielrenners: ‘keep it simple’ (Bart Govaerts)

Op basis van een korte beschrijving van de meest voorkomende blessures bij wielrenners gaan we een screeningsprotocol opstellen dat je makkelijk en snel kan integreren in je dagelijkse handelen. De nadruk doorheen deze sessie zal steeds liggen op het efficiënt toepassen van blessurepreventie bij wielrenners in jouw praktijk.

  • Off-bike integratief trainingsmodel (Maarten Thysen)

Om te excelleren in het fietsen is er meer nodig dan fietstrainingen alleen. Daarom leggen we alle wetenschappelijk onderbouwde off-bike componenten bloot die cruciaal zijn om van jonge “good mover” uit te groeien tot een gezonde “super champ”. Zo gaan we in op welke accenten te leggen tijdens de ontwikkelingsjaren, op de periodisering en de modaliteiten van stabilisatie- en krachttraining, en op het nut van Inspiratory Muscle Training.

  • Off-bike training. Is er een directe invloed op de on-bike beweging? (Joris Verreydt)

Vele renners doen vandaag intensieve core training om de stabiliteit van het lichaam op de fiets te verbeteren. De vraag is echter in hoeverre deze off-bike core training een effect heeft op de hoog repetitieve trapbeweging tijdens het fietsen. We zetten tijdens deze sessie de kritische bril op en dagen je uit met nieuwe inzichten!

 

Docent

Bart Govaerts

Bart Govaerts (MSc. Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie) is als sinds zijn jeugd gepassioneerd wielrenner maar moest wegens aanhoudende lage rugpijn op de fiets zijn competitiecarrière staken. Vanuit zijn passie voor de fiets én voor het menselijk lichaam in beweging ging hij zich specialiseren in de sportkinesitherapie. Daarna stond Bart Govaerts mee aan de basis van de professionalisering van de blessurepreventie binnen het Lotto-Soudal Pro Tourteam. Vijf jaar lang maakte hij deel uit van het peloton en besloot zich daarna volledig te focussen op de oprichting van een eigen praktijk T-care te Heist-op-den-Berg, waar de link met het wielrennen zeer sterk aanwezig is. Zo is hij er nu nog steeds actief in de blessurepreventie en krachttraining van talrijke (professionele) wielrenners.

Joris Verreydt

Joris Verreydt (MSc. Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie met specifieke expertise in sportrevalidatie en manuele therapie) heeft zich vanuit zijn ervaring als competitief wielrenner en kinesitherapeut bij Bakala Academy ontwikkeld tot expert bikefitting. Nadien heeft Joris Verreydt Wolf Performance opgericht en momenteel is hij één van de toonaangevende personen voor bikefitting in België en in het buitenland. Hij heeft ervaring met profrenners van verschillende World Tour ploegen zoals Lotto-Soudal, Ineos Grenadiers, Belgian Cycling, enz. evenals vele recreatieve atleten. Hij is lid van het wetenschappelijk  panel van het IBFI (International Bike Fitting Institute). Vanuit zijn achtergrond als kinesitherapeut heeft Joris Verreydt specifieke interesse in het effect van het functioneren van het lichaam naast de fiets op de specifieke fietsbeweging.

Maarten Thysen

Maarten Thysen (MSc. Lichamelijke Opvoeding en MSc. Kinesitherapie, met een specialisatie in de Sportkinesitherapie en Manuele Therapie) is mede-oprichter van GRIT Belgian Sports Clinic, een interdisciplinaire privé-kliniek, gespecialiseerd in het voorkomen en behandelen van sportletsels.

Maarten Thysen begeleidt sinds 2003 zowel nationale als internationale atleten en werkt samen met verschillende topsportfederaties en teams (oa. Wielerbond Vlaanderen, BMC pro triathlon team, …). Ook stelde hij voor het Omega Pharma Quick-Step pro cycling team gedurende drie seizoenen de off-bike trainingen samen.

Maarten Thysen maakte deel uit van Team Belgium op de Olympische Spelen van Peking 2008, Londen 2012 en Rio 2016. Met het schaatsteam rond Bart Swings was hij betrokken bij de Olympische Winterspelen van Sochi 2014 en Pyeongchang 2018. Op dit moment worden de atleten voorbereid op hun Road To Tokyo 202One.

Doelgroep

Kinesitherapeuten, (sport)artsen, osteopaten, … met interesse in de begeleiding van wielrenners

Accreditatie

Pro-Q-Kine 14pt

Prijs

280€ (excl btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

Programma

8.30-9.00 : Onthaal – koffie/thee

9.00-10.30 : Blessurepreventie bij wielrenners: ‘keep it simple’ (Bart Govaerts)

10.30-11.00: Q&A + pauze

11.00-12.30 : Off-bike integratief trainingsmodel (Maarten Thysen)

12.30-13.30 : Q&A + lunch

13.30-15.00 : Off-bike training. Is er een directe invloed op de on-bike beweging? Deel 1 (Joris Verreydt)

15.00-15.30: Q&A + pauze

15.30-17.00 : Off-bike training. Is er een directe invloed op de on-bike beweging? Deel 2 (Joris Verreydt)

17.00 : Einde

Extra info

© Copyright 2021 - SmartEducation
Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!