< Terug naar cursusaanbod

PhysioVelo : Science of Training - finetuning for health and performance

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
23-09-2021
Locatie
Gent - Van der Valk Ghelamco
Tijd
09:00 - 17:00 UUR

Inhoud

Niet alleen professionele wielrenners maar evenzeer recreatieve wielrenners zijn gebaat bij een wetenschappelijke begeleiding, om gezond én optimaal te presteren. Er valt zoveel boeiends te vertellen over inspanningsfysiologie. Belangrijkste basisprincipes helder voorgesteld, over meten en weten, gericht en efficiënt trainen, … deze experts vinken het allemaal af tijdens deze leerzame opleidingsdag!

  • Wat goed is, nóg beter maken (Koen Pelgrim)

Welke mogelijkheden heeft een coach/trainer om een atleet die al jarenlang 20-30 uur per week traint, nog beter te maken? In de presentatie gaan we aan de hand van theorie en praktijkvoorbeelden in op de toegevoegde waarde van specificiteit van training, hoe dit toe te passen in functie van het type renner, de monitoring van prestatie en het aanbieden van extra’s zoals hoogtestages.

  • Trainingsmonitoring bij wielrenners/duursporters  (prof. Jan Boone)

Na deze presentatie krijg je een beter inzicht op het zinvolle gebruik van data in functie van het optimaliseren van het trainingsproces. De verschillende methodes voor het kwantificeren van trainingsbelasting komen aan bod en hoe je vervolgens kan werken naar prestatiemodellering (mbv. bijvoorbeeld TrainingPeaks, Coachbox). Trainingsmonitoring is cruciaal om het trainingsproces te optimaliseren naar prestatie en om vermoeidheid (overreaching) te reduceren. Dit wordt toegelicht aan de hand van praktijkvoorbeelden met eenvoudige inzetbare tools.

  • Trainingsbegeleiding van de recreatieve renner; evidence-based in de kinepraktijk (Hendrik Bollen)

Tijdens deze bijdrage verwerf je belangrijke inzichten in de wetenschappelijke benadering van de begeleiding van de recreatieve wielrenner. Je krijgt een duidelijke leidraad mee en je leert hoe een gericht trainingsplan te plannen en uit te werken. Dit werken we uit aan de hand van voorbeelden, met aandacht voor de verschillende sportieve doelstellingen.

Docent

Hendrik Bollen

Hendrik Bollen is MSc. Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie met specifieke expertise in sportrevalidatie en manuele therapie en eveneens in het bezit van een MSc. Bewegingswetenschappen, met specifieke expertise in testing en training. Als trainer/sportkinesitherapeut heeft Hendrik Bollen zich verder gespecialiseerd in de bewegingsanalyse van verschillende sporten evenals het opstellen van kracht - en uithoudingstrainingen zowel voor recreatieve als professionele atleten. Hij is werkzaam bij Wolf Performance te Leuven.

Jan Boone

Prof. Jan Boone is hoofddocent aan de Vakgroep Bewegings-en Sportwetenschappen (UGent) binnen de onderzoeksgroep Inspanningsfysiologie en Sportvoeding. Het wetenschappelijk onderzoek binnen zijn onderzoeksgroep focust zich op topics als kwantificatie van trainingsbelasting en relatie tot prestatie in duursporten, de fysiologie van apneu(training)en de fysiologische responsen in de verschillende intensiteitsdomeinen. Daarnaast is Jan Boone ook actief in de onderzoeksgroep (PACE) die inzet dienstverlening binnen de elitesport (trainingsbegeleiding voor oa. een aantal elite wielrenners/duuratleten getraind) en werkt hij nauw samen met verschillende federaties in functie van de voorbereiding van de atleten op de klimatologische omstandigheden van Tokio 2021.

Koen Pelgrim

Koen Pelgrim heeft een MSc in de bewegingswetenschappen en is sinds 2011 actief als trainer bij Deceuninck-Quickstep. Hierbij is hij momenteel verantwoordelijk voor de trainingsbegeleiding van o.a. Remco Evenepoel, Sam Bennett en Fabio Jakobsen. Voor zijn periode bij Deceuninck-Quickstep heeft Koen Pelgrim gewerkt aan de Bakala Academy in Leuven en is hij van 2007 tot 2011 trainer geweest van de wielerploeg Sport Vlaanderen-Baloise.

Doelgroep

Kinesitherapeuten, (sport)artsen, osteopaten, … met interesse in de begeleiding van wielrenners

Accreditatie

Pro-Q-Kine 14pt

Prijs

280€ (excl btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

Programma

8.30-9.00 : Onthaal – koffie/thee

9.00-10.30 : Wat goed is, nóg beter maken (Koen Pelgrim)

10.30-11.00: Q&A + pauze

11.00-12.30 :  Trainingsmonitoring bij wielrenners/duursporters (prof. Jan Boone)

12.30-13.30 : Q&A + lunch

13.30-15.00 : Trainingsbegeleiding van de recreatieve renner; evidence-based in de kinepraktijk Deel 1 (Hendrik Bollen)

15.00-15.30: Q&A + pauze

15.30-17.00 : Trainingsbegeleiding van de recreatieve renner; evidence-based in de kinepraktijk Deel 2 (Hendrik Bollen)

17.00 : Einde

Extra info

© Copyright 2021 - SmartEducation
Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!