< Terug naar cursusaanbod

PhysioVelo : Pathology & Rehab - Cycling injuries & treatment

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
23-09-2021
Locatie
Brussel - Van der Valk
Tijd
09:00 - 17:00 UUR
Startdatum
24-09-2021
Locatie
Brussel - Van der Valk
Tijd
09:00 - 17:00 UUR

Inhoud

Met vallen en opstaan, na revalideren weer presteren, wielrenners zijn er mee vertrouwd. We overlopen vaak voorkomende pathologieën (van diagnose tot end-stage rehab) bij wielrenners, van kop tot teen. Enkele toppers in hun vak (orthopedie & kinesitherapie) delen hun kennis en kunde met je.

  • Hands & Cyclists, about crashes and overuse (Dr. Arne Decramer)

Traumatische letsels van het bovenste lidmaat zijn welbekend bij fietsers. In deze sessie willen we verder kijken dan de frequente pathologieën en gaan focussen op enkele specifieke fracturen en ligamentaire problemen die optreden niet alleen ten gevolge van trauma, maar ook als gevolg van  overbelasting onder invloed van fietspositionering, nieuwe evoluties in fietsmateriaal en – houding, enz. Uiteraard geven we ook aan hoe deze succesvol kunnen worden aangepakt.

  • Pelvic & low back related issues in professional & recreational cycling.  (David Bombeke)

Bekken-, rug- en heupklachten zijn vaak voorkomend in het wielrennen, en vinden we zowel op topniveau als bij de doordeweekse wielertoerist terug. Tijdens deze presentatie gaan dieper in op pathologieën als “cyclist syndrome” (nervus pudendus entrapment), trochanteric bursitis, … en benaderen lumbale klachten met een specifieke aanpak. Tips & tricks op basis van 20 jaar ervaring in de buik van het peloton.

  • Het Prepatellair Frictie Syndroom: tips en tricks (Manu Wemel)

Het Prepatellair Frictie Syndroom is één van de meest voorkomende oorzaken van anterieure kniepijn bij wielrenners, maar toch nog vrij onbekend. Het “syndroom” doen we verder theoretisch en praktisch uit de doeken en we bekijken op welk vlak wij als therapeuten een belangrijke meerwaarde kunnen leveren.

  • Traumatische schouderletsels bij wielrenners: een overview (Manu Wemel)

Vallen hoort toch nog steeds bij deze mooie sport. Heel vaak zijn wij als therapeut betrokken bij de opvolging van deze letsels en beslissen wij mee wanneer het verstandig is om de betrokken renner terug op de fiets te laten trainen. Daarom reiken we voor de verschillende traumatische schouderletsels een guideline aan in functie van ‘return to cycling’. Enkele do’s en don’ts helpen je in de begeleiding en revalidatie van deze letsels.

Docent

Arne Decramer

Dr. Arne Decramer is orthopedisch chirurg in het AZ Delta Roeselare-Menen een heeft een specifieke interesse in hand-, pols-, en microchirurgie. Hij is een fervent wielertoerist en omschrijft zichzelf ook als ‘sportzot’.

David Bombeke

David Bombeke is kinesitherapeut en osteopaat en de eigenaar en bezieler van  Rev.Training, een groepspraktijk met locaties in Beveren-Waas, Antwerpen, Knokke & Brussel. Vorig jaar werd hij aangesteld als medisch coördinator bij Club Brugge, maar hij heeft al meer dan 20 jaar ervaring opgebouwd in het wielrennen. Zo was hij onder andere betrokken bij het Lotto Cycling Team, BMC en CCC. David Bombeke beleefde met het BOIC ook al 4 olympiades (Athene, Peking, London en Rio)

Manu Wemel

Manu Wemel is van opleiding sportkinesitherapeut en manueel therapeut. Als zaakvoerder van SQUADT (Waregem, Gent) begeleidt hij, samen met een team van sportkinesitherapeuten, sporters in hun revalidatie, om blessures of terugval te voorkomen en om hun prestaties te verbeteren. Zelf is hij voornamelijk actief binnen het wielrennen waar hij, naast heel wat renners van verschillende ploegen, ook werkt voor het Deceuninck – Quick-Step Cycling Team. Binnen dit team begeleidt Manu Wemel oa. de renners in hun preventie- en krachtschema’s, hun eventuele revalidaties en de eerstelijnsopvolging van musculoskeletale klachten.

Doelgroep

Kinesitherapeuten, (sport)artsen, osteopaten, … met interesse in de begeleiding van wielrenners

Accreditatie

Pro-Q-Kine 14pt

Prijs

280€ (excl btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

Programma

8.30-9.00 : Onthaal – koffie/thee

9.00-10.30 : Hands & Cyclists, about crashes and overuse (Dr. Arne Decramer)

10.30-11.00: Q&A + pauze

11.00-12.30 : Pelvic & low back related issues in professional & recreational cycling (David Bombeke)

12.30-13.30 : Q&A + lunch

13.30-15.00 : Het Prepatellair Frictie Syndroom: tips en tricks (Manu Wemel)

15.00-15.30: Q&A + pauze

15.30-17.00 : Traumatische schouderletsels bij wielrenners: een overview (Manu Wemel)

17.00 : Einde

Extra info

© Copyright 2021 - SmartEducation
Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!