< Terug naar cursusaanbod

Motorische ontwikkeling bij baby’s

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
01-04-2022
Locatie
Gent - De Punt
Tijd
09:00 - 17:00 UUR

Inhoud

Tijdens deze opleiding bouwen we een kader op van waaruit mogelijke motorische ontwikkelingsmoeilijkheden herkend, aangepakt en/of doorverwezen kunnen worden. Vertrekkend vanuit de normale ontwikkeling leren we de motoriek van de baby te evalueren, waarbij we ons baseren op motorische mijlpalen en een kwalitatief onderzoek. Via ouderinstructie rond positionering en handling, leren we hoe we als kinesitherapeut de pas bevallen mama kunnen begeleiden om de motorische ontwikkeling van haar baby gericht te stimuleren en/of bij te sturen.

Deze opleiding richt zich tot kinesitherapeuten die jonge mama’s en hun baby centraal willen zetten in de zorg die ze aanbieden. Het doel is een goede basis te verschaffen om de pas bevallen vrouw met vragen en bezorgdheden rond haar baby adequaat op te vangen en te begeleiden.

Leerdoelen

Bij het afronden van deze 1-daagse opleiding zullen deelnemers in staat zijn om:

  • Kennis te hebben van de normale ontwikkeling van een baby van 0 tot 6 maanden.
  • Motorische moeilijkheden zoals een zwakke hoofdcontrole en een gebrek aan buikligervaring te herkennen.
  • Motorische problemen zoals een voorkeurshouding en/of plagiocephalie te herkennen, aan te pakken en indien nodig door te verwijzen naar een pediatrisch kinesitherapeut.
  • Via ouderinstructie rond positionering en handling de pas bevallen mama te begeleiden om de motorische ontwikkeling van haar baby gericht te stimuleren en/of bij te sturen.
  • De ouders gericht advies te geven rond aangepast educatief speelgoed om de motorische ontwikkeling van hun kind te stimuleren.
  • Optimaal samen te werken met pediatrische kinesitherapeuten.

Docent

Karen De Marie

Karen De Marie is afgestudeerd in 2012 als kinesitherapeut met een specialisatie pediatrie. Nadien verdiepte ze zich in de psychomotorische ontwikkeling en neurologische aandoeningen. Al snel werd haar duidelijk dat de motoriek en het welbevinden van het kind verbonden zijn, waardoor relaxatietherapie haar pad kruiste. Hiernaast begeleidt Karen De Marie aanstaande mama’s tijdens de zwangerschap als voorbereiding op de bevalling. Ze is eigenaar van een multidisciplinaire praktijk (De Praktijk Ternat) waar ze werkzaam is als Bobath therapeut en relaxatietherapeut en mama’s begeleidt tijdens hun zwangerschap. Daarnaast is zij werkzaam in RC Ter Sprake op de dienst NKO van UZ Gent. Daarbuiten speelt Karen De Marie een actieve rol in het Huis van het Kind Ternat. Samen met Katrijn Boey nam ze in 2012 deel aan een vrijwilligersproject in Kameroen, waar ze hun passie voor kinderen deelden in een pediatrisch revalidatiecentrum.

Katrijn Boey

Katrijn Boey studeerde af in 2012 als Master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie, specialisatie pediatrie. Nadien schoolde ze zich verder bij in de psychomotoriek aan de Thomas More Hogeschool en volgde ze het postgraduaat rond neuromotorische revalidatie bij kinderen aan de KUL en UGent. Katrijn bouwde verschillende jaren werkervaring op in kinderpraktijken, buitengewoon onderwijs, COS Leuven en startte Groepspraktijk De Ring op te Zaventem. Hier werkt ze als Bobath therapeut en psychomotorisch therapeut met baby’s en kinderen voor wie bewegen niet vanzelfsprekend is. Ook mama’s kunnen hier terecht voor hun pre- en postnatale begeleiding. Daarnaast geeft Katrijn Boey workshops in scholen rond psychomotoriek en motorische ontwikkelingsproblemen.

Doelgroep

Kinesitherapeuten, ergotherapeuten, beweegcoaches,…

Accreditatie

Pro-Q Kine: 14pt

Prijs

270€ (excl btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

© Copyright 2021 - SmartEducation
Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!