< Terug naar cursusaanbod

Krachttraining bij bovenhandse sporters

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
18-12-2021
Locatie
Bree - Kim Clijsters Academy
Tijd
09:00 - 17:00 UUR

Inhoud

Op deze opleiding komt de achtergrond van het trainen van kracht en coördinatie aan bod, met een focus op de bovenste extremiteit. Veel krachttraining wordt vormgegeven op grond van de grondmotorische eigenschappen. Simpelweg een sporter 'sterker maken, of verhogen van het vermogen’ in de krachtruimte geeft niet zomaar een transfer naar de revalidatie- of sportpraktijk. Dit komt omdat deze manier van trainen niet voldoet aan de complexe eisen van de sport en de complexiteit van het lichaam. Teun Thomassen laat zien hoe fysieke training te benaderen op een wijze die enerzijds overeenstemt met hoe bewegingscoördinatie tot stand komt (motorische controle) en anderzijds met hoe het lichaam vaardigheden aanleert (motorisch leren). Op die manier is de kans op transfer van revalidatie en training veel beter onderbouwd en gegarandeerd.

Leerdoelen

  • Motorische controle van slag- en werpsporten
  • Attractor - fluctuatie landschap van de bovenste extremiteit
  • Praktische vertaalslag naar voorbeelden van theorie rondom motorische controle toepasbaar in de klinische praktijk
  • Praktische vertaalslag naar oefenstof/ oefeningen die gedaan kunnen worden om bovenste extremiteit te revalideren en trainen
  • Kunnen redeneren waarom oefenstof wel of niet voldoet aan de eisen van specificiteit

Docent

Teun Thomassen

Teun Thomassen (MSc.) is bewegingswetenschapper en werkzaam op nationaal en olympisch trainingscentrum Papendal. Als strength & conditioning coach van het NOC*NSF (high performance coach van TeamNL), heeft hij verscheidene topsporters begeleid en klaargestoomd in de aanloop naar de Olympische en Paralympische spelen in Rio de Janeiro en momenteel richting Tokio2020. Atletiek (100m, 200m, 400m en estafette), volleybal, badminton, handboogschieten, rugby en rolstoelbasketbal zijn een greep uit de sporten waarmee hij dagelijks op topniveau werkt of heeft gewerkt. De afgelopen 10 jaar heeft Teun Thomassen zich daarnaast, autodidactisch, gespecialiseerd op het gebied van motorische controle en motorisch leren. In die hoedanigheid geeft hij (o.a. samen met Frans Bosch) cursussen, workshops en presentatie op het gebied van krachttraining en coördinatie.

Doelgroep

kinesitherapeuten, sportkinesitherapeuten, personal coaches

Accreditatie

Pro-Q Kine: 14pt

Prijs

280 (excl. btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

Extra info

© Copyright 2021 - SmartEducation
Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!