< Terug naar cursusaanbod

Frozen shoulder, de kinesitherapeutische aanpak in de dagelijkse praktijk anno 2022

Direct aanmelden

Planning

Inhoud

Sinds de publicatie van de Nederlandse Praktijkrichtlijn Frozen Shoulder voor fysiotherapeuten (SNN, 2017) is de vraag naar deskundige conservatieve aanpak sterk toegenomen. Er is ook een toenemende stroom aan publicaties over onderzoek naar de nog steeds onbekende etiologie en de beste behandelopties van deze ‘self limiting’ (?) aandoening.

Tijdens deze cursus zal zowel theoretisch als praktisch worden ingegaan op de bijzonderheden van het klinisch redeneerproces bij patiënten met een FS en de nieuwste ontwikkelingen anno 2022.

Met behulp van de duidelijke definitie uit de SchouderNetwerkNederland-richtlijn* kan nu beter onderscheid worden gemaakt tussen de talloze andere vormen van ‘stijve’ schouders (differentiaaldiagnostiek).

U krijgt antwoord op de vraag waarom het niet eenvoudig is voor kinesitherapeuten en huisartsen om vanaf het prille begin van de frozen shoulder, diagnose te stellen. Om in een vroeg stadium het patroon van de FS te herkennen kunnen – naast ervaring en de nodige theoretische kennis – specifieke onderzoekvaardigheden een belangrijk bijdrage leveren.

Inzicht in de mate van weefselreactiviteit (laag, matig en hoog) en de mate van psychosociale belastbaarheid zijn bepalend voor de aard en juiste dosering van de interventie (uitleggen, sturen, begeleiden, ontspannen, mobiliseren, manipuleren, actief oefenen). Het gebruik van metaforen kan bij het uitleggen zeer van pas te komen.

De deelnemer zal tijdens de cursus uitleg krijgen over de behandeling per fase van weefselreactiviteit, de effecten op het bindweefsel en het fibreuze glenohumerale kapsel. Ook de rol van het benig skelet, kraakbeenweefsel en neurodynamica wordt besproken.

De deelnemer leert geleid-actief en zuiver actief systematisch te bewegen en mobiliseren richting eindstanden met behulp van diverse technieken en oefeningen aangepast aan de fase van de FS. Het samen met de patiënt SMART formuleren van subdoelen en hoofddoel helpt mee om de langdurige behandeling efficiënt te laten verlopen en een bevredigende outcome te bekomen.

*SNN Expertgroep Frozen Shoulder: Prof. Dr. Filip Struyf, Ruud Schuitemaker, Karin Hekman MSc, Donald van der Burg, Dr. Eric Vermeulen.

Leerdoelen

Na deze cursus kan de deelnemer op basis van het meest recente en wetenschappelijk beste bewijs:
– het patroon van de FS herkennen en de FS onderscheiden van een 5-tal differentiaal diagnostische mogelijkheden
– het bijbehorend klinisch onderzoek naar behoren uitvoeren
– het proces van de FS klinimetrisch volgen conform het aangeboden FS-protocol
– de behandelinterventies toepassen bij de 3 verschillende maten van reactiviteit
– de dosering (frequentie en intensiteit) ervan op de gepaste wijze evalueren
– de patiënt met een FS indelen in het juiste richtlijnprofiel
– de patiënt met een FS in een vroeg en hoog reactief stadium geruststellen, uitleggen wat er aan de hand is en daarmee het pijnniveau significant verlagen
– de patiënt met een FS zonder frustratie begeleiden gedurende het lange traject van 1 tot zelfs 2 jaar…

Docent

Doelgroep

Kinesitherapeuten, manueel therapeuten, sportkinesitherapeuten en osteopaten.

Accreditatie

ProQ-kine 14ptn 

Prijs

280€ (ex btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille

Inbegrepen

Syllabus, lunchbuffet en koffiepauzes.

Toegang tot video's van de huiswerkoefeningen.

Extra info

© Copyright 2021 - SmartEducation
Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!