< Terug naar cursusaanbod

Executieve functies bij kinderen

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
13-06-2022
Locatie
Mechelen - De Nekker
Tijd
09:00 - 17:00 UUR

Inhoud

Tijdens het theoretisch gedeelte van deze cursus maken deelnemers kennis met de executieve functies bij kinderen zoals bijvoorbeeld het werkgeheugen. Wat zijn executieve functies, hoe ontwikkelen ze en hoe vormen ze het gedrag van een kind? De meest recente wetenschappelijke onderzoeken en inzichten worden hierin toegelicht. Ook wordt er dieper ingegaan op de verschillende diagnostische instrumenten die er bestaan om de executieve functies van een kind in kaart te brengen. Ook wordt de link tussen executieve functieproblemen en leerproblemen bij kinderen besproken.

Het praktische deel is voornamelijk gericht op 2 belangrijke executieve functies, namelijk het werkgeheugen en plannen en organiseren. Door middel van enkele casussen zal worden besproken wanneer het zinvol is om deze executieve functies in kaart te brengen en hoe je deze best kan screenen. Er worden oefeningen uitgewerkt die dan nadien ook kunnen worden geïntegreerd in therapie. Tijdens deze casussen zal ook de link naar de schoolse vaardigheden aan bod komen.

Leerdoelen

Tijdens deze opleiding leren deelnemers:

  •  Welke executieve functies bestaan en hoe ze ontwikkelen
  • De link tussen leerproblemen en executieve functieproblemen
  • Wanneer je executieve functies in kaart moet brengen
  • Hoe je bepaalde executieve functies kunt screenen
  • Oefeningen gericht op werkgeheugen
  • Oefeningen gericht op plannen en organiseren

Docent

Ellen Damiaans

Ellen Damiaans studeerde in 2007 af als licentiaat kinesitherapie met specialisatie pediatrie aan de KULeuven. De keuze om met kinderen te werken was snel gemaakt. In augustus 2012 heeft Ellen haar droom gerealiseerd: het oprichten van een eigen kinderpraktijk aan huis. Wat begon als een éénmanspraktijk, is nu uitgegroeid tot een bloeiende multidisciplinaire praktijk, praktijk De Puzzel, in As (Limburg).
Ellen Damiaans werkte ook 8 jaar in Nederland, in combinatie met haar eigen praktijk. De patiëntenpopulatie in Nederland was zeer divers, maar ook was er een andere visie en aanpak in de onderzoekstechnieken en behandelingen dan in België. Dit heeft ervoor gezorgd dat Ellen een brede kijk heeft op diverse pathologieën.
Naast het werken met kinderen, is een andere passie van Ellen Damiaans het delen van kennis. Ze is docente bij Kinderbrein.

Doelgroep

pediatrisch kinesitherapeuten.

Accreditatie

Pro-Q Kine: 14pt

Prijs

280€ (excl btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

Extra info

© Copyright 2021 - SmartEducation
Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!