< Terug naar cursusaanbod

Chronische pediatrische pijn in de kinesitherapeutische praktijk

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
12-05-2023
Locatie
Leuven - Waves
Tijd
09:00 - 17:00
Bijeenkomsten

Inhoud

Veel kinesitherapeuten zullen erkennen dat het werken met mensen met chronische pijn een uitdaging is. Dit is niet anders voor kinderen en adolescenten met chronische pijn. De aanwezigheid van chronische pijn bij kinderen en jongeren heeft een belangrijk negatief effect op zowel hun eigen functioneren met als gevolg beperkingen op schools, sociaal en recreatief vlak, evenals op het functioneren van het gezin waarin het kind of de jongere opgroeit. Een adequate behandeling voor kinderen met aanhoudende pijn en hun ouders is niet altijd gemakkelijk beschikbaar is. Niettemin geeft hedendaags wetenschappelijk onderzoek naar chronische pijn ons een beter inzicht in hoe pijn ontstaat en in stand wordt gehouden en welke elementen voornaam zijn bij de revalidatie van chronische pediatrische pijn.

In deze cursus willen we kinesitherapeuten enerzijds deze kennis bijbrengen, maar hen anderzijds voornamelijk ook handvatten geven en gerichte vaardigheden aanleren voor de dagelijkse praktijk. Deelnemers zullen geschoold worden om pijneducatie op maat aan te bieden aan kinderen en hun ouders om hen voor te bereiden op daaropvolgende onderdelen van de revalidatie. Vervolgens worden deelnemers tijdens deze 1-daagse cursus ook geschoold in de basisprincipes van een multimodale behandeling voor kinderen met chronische pijn en toepassingsmogelijkheden ervan in de kinesitherapeutische praktijk.

Leerdoelen

Aan het einde van de cursus zullen de deelnemers:

  • in staat zijn het complexe samenspel te begrijpen tussen biologische, psychologische, sociale en omgevingsfactoren die bijdragen aan pijn en gerelateerde beperkingen en deze in stand houden bij kinderen;
  • in staat zijn om het belang in te zien van het geven van pijneducatie aan kinderen en hun ouders om hen voor te bereiden op een biopsychosociale kinesitherapeutische behandeling;
  • pijneducatie kunnen geven aan kinderen met chronische pijn en hun ouders;
  • handvatten hebben om in de dagelijkse kinesitherapeutische praktijk aan de slag te gaan met een multimodale behandeling voor kinderen met chronische pijn.

Docent

Emma Rheel

Emma Rheel behaalde in 2017 een Master in de Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie aan de Universiteit Gent. Na haar studies kinesitherapie voltooide ze ook de Specifieke Lerarenopleiding Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Gent. Haar interesse in het werken met en het doen van onderzoek over kinderen evolueerde vanuit verschillende stages in verschillende domeinen binnen de opleiding kinesitherapie en het actief zijn als leider in de scouts gedurende meerdere jaren. Daarnaast vergrootte haar masterscriptie over de invloed van elektronica op de fijnmotorische ontwikkeling bij kleuters haar interesse in deze materie. Sinds oktober 2018 werkt Emma Rheel als doctoraatsonderzoeker binnen de onderzoeksgroep Pain in Motion (PAIN), Departement Fysiotherapie, Menselijke Fysiologie en Anatomie van de Vrije Universiteit Brussel en het Health Psychologie Lab, Departement Experimenteel-Klinische en Gezondheidspsychologie van de Universiteit Gent. Haar onderzoek richt zich op de rol van afleiding, pijnwetenschappelijke educatie en de rol van ouders in het begrijpen van veranderingen in het pijn en angstgeheugen van kinderen met chronische pijn.

Kelly Ickmans

Prof. Dr. Kelly Ickmans is parttime Postdoctoraal Onderzoeker van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO) aangesteld aan de Vrije Universiteit Brussel en parttime Universitair Docent (ZAP) aan de Vrije Universiteit Brussel. Ze is tevens praktiserend kinesitherapeut in het Universitair Ziekenhuis Brussel waar ze volwassenen en kinderen met chronische pijn behandelt. Binnen de internationale onderzoeksgroep Pain in Motion (www.paininmotion.be) leidt Prof. Dr. Kelly Ickmans de onderzoekslijn naar pediatrische pijn (PiMkids).

Prof. Dr. Kelly Ickmans is (co-)auteur van meer dan 80 peer-reviewed publicaties in internationale tijdschriften. Verder publiceerde ze 4 hoofdstukken in (inter)nationale handboeken, verscheen ze meermaals als genodigd spreker op nationale en internationale bijeenkomsten, gaf ze verschillende één- en tweedaagse postacademische chronische pijn cursussen in verschillende landen over de hele wereld, superviseerde ze 2 succesvolle doctoraten tot voltooiing, en is ze momenteel promotor van 8 lopende doctoraten.

Ik doe wat ik doe, iedere dag, opdat kinderen met pijn opnieuw kind kunnen zijn

Doelgroep

Kinesitherapeuten, pediatrische kinesitherapeuten, psychologen, pedagogen, ergotherapeuten, artsen,...

Accreditatie

Pro-Q Kine 14 ptn

Prijs

 310€ (excl btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille  (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

Extra info

Referenties

  1. King, S.; Chambers, C.T.; Huguet, A.; MacNevin, R.C.; McGrath, P.J.; Parker, L.; MacDonald, A.J. The epidemiology of chronic pain in children and adolescents revisited: a systematic review. Pain 2011, 152, 2729-2738, doi:10.1016/j.pain.2011.07.016 S0304-3959(11)00475-1 [pii].
  2. Huguet, A.; Miro, J. The severity of chronic pediatric pain: an epidemiological study. J Pain 2008, 9, 226-236, doi:10.1016/j.jpain.2007.10.015.
  3. Palermo, T.M. Impact of recurrent and chronic pain on child and family daily functioning: a critical review of the literature. Journal of developmental and behavioral pediatrics : JDBP 2000, 21, 58-69.
  4. Wijma, A.J.; Bletterman, A.N.; Clark, J.R.; Vervoort, S.; Beetsma, A.; Keizer, D.; Nijs, J.; Van Wilgen, C.P. Patient-centeredness in physiotherapy: What does it entail? A systematic review of qualitative studies. Physiother Theory Pract 2017, 33, 825-840, doi:10.1080/09593985.2017.1357151.
  5. Pas, R., Meeus, M., Malfliet, A., Baert, I. Van Oosterwijck, S., Leysen, L. & Ickmans, K. Development and Feasibility Testing of a Pain Neuroscience Education program for children with chronic pain: treatment protocol. Brazilian Journal of Physical Therapy, 2018; 248-253. doi: 10.1016/j.bjpt.2018.02.004.
  6. Gold, J.I.; Yetwin, A.K.; Mahrer, N.E.; Carson, M.C.; Griffin, A.T.; Palmer, S.N.; Joseph, M.H. Pediatric chronic pain and health-related quality of life. J Pediatr Nurs 2009, 24, 141-150, doi:10.1016/j.pedn.2008.07.003.
© Copyright 2023 - SmartEducation
Chat openen
1
Hallo!
Voor heel veel vragen kan je terecht op de FAQ-pagina op onze website.
Antwoord niet gevonden? Laat het ons zeker weten, wij helpen je graag verder!